Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και δυνατό ήλιο. Ενώ εμείς δροσιζόμαστε με ένα παγωμένο ρόφημα ή air-condition, ο σκυλάκος μας βασίζεται αποκλειστικά σε εμάς για τη φροντίδα του. Πόση ζέστη όμως αντέχουν οι σκύλοι και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους προστατέψουμε;
Διάβασε 10 tips για ένα ασφαλές και ευχάριστο καλοκαίρι με την αγαπημένη σου μουσούδα.
Οι σκύλοι δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, δεν ιδρώνουν, αλλά δροσίζονται κυρίως μέσω του λαχανιάσματος.
Γενικά όρια θερμοκρασίας:
- Άνω των 26–28°C: Αρχίζει η δυσφορία, ειδικά σε βραχυκέφαλες φυλές. (π.χ. Μπουλντόγκ, Πεκινουά)
- Πάνω από 32°C: Η έντονη άσκηση είναι επικίνδυνη.
- Πάνω από 35–37°C: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θερμοπληξίας.
Προειδοποιητικά Σημάδια Θερμοπληξίας στον Σκύλο
- Έντονο λαχάνιασμα, σάλια
- Κόκκινα/μωβ ούλα
- Απώλεια ισορροπίας, αδυναμία
- Υψηλή θερμοκρασία σώματος
- Εμετοί ή διάρροια
Αν παρατηρήσεις αυτά μετάφερε τον σκύλο σε δροσερό, σκιερό μέρος, δώσε του λίγο νερό και ρίξε χλιαρό (όχι παγωμένο) νερό στο σώμα του και κάλεσε αμέσως τον κτηνίατρο.
10 Χρήσιμα Καλοκαιρινά Tips για τον Σκύλο σου
1. Περπάτημα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Η άσκηση είναι σημαντική, αλλά οι ώρες που την επιλέγεις το καλοκαίρι παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ιδανικές ώρες είναι περίπου πριν τις 9 το πρωί και μετά τις 8 το βράδυ.
2. Προσοχή στην άσφαλτο, γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Η θερμοκρασία της ασφάλτου μπορεί να φτάσει πάνω από 60°C όταν η ατμόσφαιρα έχει 35°C. Για να βεβαιωθείς Κάνε το "τεστ με το χέρι" – αν δεν μπορείς να ακουμπήσεις την άσφαλτο με το χέρι σου για 5 δευτερόλεπτα, μην περπατήσεις εκεί.
3. Φρέσκο, καθαρό νερό όλη μέρα. Τοποθέτησε μπολάκια με νερό σε διάφορα σημεία του σπιτιού ώστε να έχει εύκολα πρόσβαση ο σκυλάκος σου και φρόντισε να τα γεμίζεις όσο το δυνατόν πιο συχνά. Απέφυγε να τοποθετήσεις μεταλλικά μπολάκια με νερό σε σημεία που τα χτυπάει ο ήλιος γιατί ανεβάζουν εύκολα θερμοκρασία.
4. Άραγμα σε σκιερά και δροσερά σημεία. Ειδικά αν ο σκύλος σου μένει σε εξωτερικό χώρο, βεβαιώσου ότι έχει σταθερή σκιά όλη μέρα (π.χ. υπόστεγο, πυκνό δέντρο, ειδικό σπιτάκι με θερμομόνωση).
5. Ποτέ ο σκύλος μόνος στο αυτοκίνητο. Ακόμη και με ανοιχτά παράθυρα, η θερμοκρασία σε σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει σε θανατηφόρα επίπεδα μέσα σε 10 λεπτά. Μην το ρισκάρεις, ακόμα και αν είναι για "2 λεπτάκια".
6. Προσοχή στο καλοκαιρινό κούρεμα. Το πολύ κοντό ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως εγκαύματα από τον ήλιο στο δέρμα του που θα είναι εκτεθειμένο και χάσει τη φυσική προστασία του δέρματος από έντομα και αλλεργιογόνα.
7. Οι δροσερές λιχουδιές είναι πάντα μια καλή λύση. Μπορείς να του δώσεις φρούτα σε κομμάτια (όπως καρπούζι, χωρίς τα κουκούτσια), παγωτά, smoothies & γιαούρτια για σκύλους.
8. Μπανάκι σε πισίνα σκύλου ή ελαφρύ ντους. Αν ο σκυλάκος σου λατρεύει το νερό και έχεις μπαλκόνι ή αυλή μπορείς να προμηθευτείς μια πισίνα σκύλου ή ένα ελαφρύ ντους με χλιαρό νερό θα βοηθήσει στην αποφόρτιση της θερμοκρασίας.
9. Δροσιστείτε στο σπίτι με ανεμιστήρα ή air-condition. Ειδικά οι φυλές με μακρύ και πυκνό τρίχωμα, όπως τα Golden Retriever δυσκολεύονται να αποβάλουν τη θερμότητα του σώματος. Αν ο σκυλάκος σου περνάει τον περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού, τις ώρες που η θερμοκρασία "χτυπάει κόκκινο", μπορείς να αξιοποιήσεις ανεμιστήρα ή air-condition για να του προσφέρεις δροσιά, χωρίς κατευθύνεις τον αέρα απευθείας πάνω του. Αν επιθυμείς μια λύση χωρίς ρεύμα μπορείς να επιλέξεις ένα cooling mat.
10. Αντιπαρασιτική προστασία, τώρα περισσότερο από ποτέ. Τα παράσιτα το καλοκαίρι κάνουν πιο έντονα την εμφάνισή τους, γι' αυτό η αντιπαρασιτική προστασία είναι απαραίτητη για το σκυλάκι σου.
Το καλοκαίρι μπορεί να είναι γεμάτο βόλτες και παιχνίδι, αρκεί να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Μην ξεχνάς: η αγαπημένη σου μουσούδα εξαρτάται από εσένα για να νιώσει ασφάλεια και άνεση.
0 comment(s)